Företaget

Många järn i elden

Svenssons järn i Hörby grundades på 1930-talet av en man vid namn Gotfrid Svensson. En järnhandel som stoltserar med anor och långa anställningstider.

Att vara anställd i samma företag under flera år hör inte till ovanligheterna, men Svenssons järn i Hörby månar om de sina. En av de anställda har arbetat där i 45 år (!) och dagens ägare, Anders - i 24. Under 1977 köpte Anders far rörelsen och numera står han själv som ägare till järnhandeln, som legat på samma ställe under alla år - fram till 1984, då man bytte lokaler. Anställningslängden, i år räknat, kan man säga skapar en trygghet hos de idag sex anställda.

Svenssons järn är en så kallad alljärnhandel, med ett brett sortiment - allt från hushållsel till industrileveranser och transportartiklar. En nisch som vuxit alltmer, har blivit de rena företagskontakterna - där samtal har fört ihop bägge parter, med sortiment och leveranser, där man arbetar med allt från påfyllnad på företaget till att vara lagerhållande till nämnda företag på vissa sortiment.

Detta är en bransch som kräver mycket baskunskaper och som man egentligen bara kan skaffa sig inom branschen, förklarar Anders, som tidigare studerade till ingenjör, men blev intresserad av verksamheten genom sin familj. De är med i Järniakedjan och via den har de affärsskolor som är en slags form av internutbildning. Anders menar att konkurrensen egentligen rör hela region Skåne, eftersom det finns så många liknande kedjor.

Även Hörby har liknande rörelser av både större och mindre format. Men just Järniakedjans skapande för tre år sedan har, tillsammans med ett nytt sätt att jobba, skapat en positiv atmosfär och även konsumenterna har fått del i större ytor i lokalerna. Man utvidgade lokalen i fastigheten för 1,5 år sedan och vi har därmed nått vårt maximum gällande ytan. Korta leveranstider, tillsammans med ett brett sortiment och djupa kunskaper av branschen är företagets styrka.

- Scenariot för framtiden växlar så oerhört snabbt, menar Anders, men vi är rätt så förberedda på vad som skall komma i framtiden. Som jag ser framtiden, så är liten svag - så det känns bra att ha Järniakedjan i ryggen.